Masa szpachlowa FUNDABIT
Grubowarstwową masę szpachlową FUNDABIT nanosi się na suche lub lekko
wilgotne (bez zastoin wody), oczyszczone z luźnych zanieczyszczeń, rdzy
itp. podłoże za pomocą kielni, szpachli zwykłej lub ząbkowanej (takiej
jak do kleju do glazury o zębach max. 6 mm) lub pędzla o sztywnym
włosiu. Podłoża chłonne, o obniżonej przyczepności należy wcześniej
zagruntować roztworem asfaltowym JARLEP-G lub JARLEP-GM.
W przypadku wykonywania izolacji dużych powierzchni zastosowanie szpachli ząbkowanej pozwala nanieść właściwą, powtarzalną w każdym miejscu ilość masy szpachlowej, której powierzchnię następnie wyrównujemy gładką stroną szpachli.
Istnieje możliwość wykonywania masą szpachlową FUNDABIT izolacji fundamentów w formie wielowarstwowych, bezszwowych laminatów z wykorzystaniem wkładki wzmacniającej z tkaniny szklanej, włókniny lub siatki poliestrowej.
W tym celu w pierwszą warstwę masy FUNDABIT na „świeżo”, wciskamy wkładkę wzmacniającą, aż do jej pełnego przesiąknięcia. Następnie nanosimy kolejną warstwę masy FUNDABIT, zwracając uwagę, by izolacja miała jednakową grubość w każdym miejscu. Wykonaną izolację zabezpieczamy przed uszkodzeniami mechanicznymi po wyschnięciu, a przed zasypaniem fundamentów, za pomocą płyt izolacyjnych ze styropianu i/lub mat drenażowych.
W przypadku wypełniania szczelin masę FUNDABIT należy wcisnąć w
szczelinę za pomocą kielni lub szpachelki oraz rozsmarować cienką
warstwą 5 – 10 cm poza reperowaną szczelinę. W przypadku szczelin
szerszych niż 5 mm zaleca się zastosowanie dodatkowego wzmocnienia z
tkaniny szklanej lub siatki budowlanej. Łatkę wzmacniającą wciskamy w
rozsmarowaną masę aż do przesiąknięcia, a następnie pokrywamy kolejną
warstwą masy.
Optymalna temperatura nanoszenia masy szpachlowej FUNDABIT wynosi powyżej +5°C. W chłodniejsze dni dla ułatwienia rozprowadzania szpachli po podłożu i zmniejszenia jednostkowego zużycia należy przed użyciem opakowanie z masą FUNDABIT przechowywać przez 24 godziny w ogrzewanym pomieszczeniu.