Masa szpachlowa FUNDABIT

Grubowarstwową masę szpachlową FUNDABIT nanosi się na suche lub lekko wilgotne (bez zastoin wody), oczyszczone z luźnych zanieczyszczeń, rdzy itp. podłoże za pomocą kielni, szpachli zwykłej lub ząbkowanej (takiej jak do kleju do glazury o zębach max. 6 mm) lub pędzla o sztywnym włosiu. Podłoża chłonne, o obniżonej przyczepności należy wcześniej zagruntować roztworem asfaltowym JARLEP-G lub JARLEP-GM.

W przypadku wykonywania izolacji dużych powierzchni zastosowanie szpachli ząbkowanej pozwala nanieść właściwą, powtarzalną w każdym miejscu ilość masy szpachlowej, której powierzchnię następnie wyrównujemy gładką stroną szpachli.

Istnieje możliwość wykonywania masą szpachlową FUNDABIT izolacji fundamentów w formie wielowarstwowych, bezszwowych laminatów z wykorzystaniem wkładki wzmacniającej z tkaniny szklanej, włókniny lub siatki poliestrowej. 


W tym celu w pierwszą warstwę masy FUNDABIT na „świeżo”, wciskamy wkładkę wzmacniającą, aż do jej pełnego przesiąknięcia. Następnie nanosimy kolejną warstwę masy FUNDABIT, zwracając uwagę, by izolacja miała jednakową grubość w każdym miejscu. Wykonaną izolację zabezpieczamy przed uszkodzeniami mechanicznymi po wyschnięciu, a przed zasypaniem fundamentów, za pomocą płyt izolacyjnych ze styropianu i/lub mat drenażowych.

W przypadku wypełniania szczelin masę FUNDABIT należy wcisnąć w szczelinę za pomocą kielni lub szpachelki oraz rozsmarować cienką warstwą 5 – 10 cm poza reperowaną szczelinę. W przypadku szczelin szerszych niż 5 mm zaleca się zastosowanie dodatkowego wzmocnienia z tkaniny szklanej lub siatki budowlanej. Łatkę wzmacniającą wciskamy w rozsmarowaną masę aż do przesiąknięcia, a następnie pokrywamy kolejną warstwą masy. 

Optymalna temperatura nanoszenia masy szpachlowej FUNDABIT wynosi powyżej +5°C. W chłodniejsze dni dla ułatwienia rozprowadzania szpachli po podłożu i zmniejszenia jednostkowego zużycia należy przed użyciem opakowanie z masą FUNDABIT przechowywać przez 24 godziny w ogrzewanym pomieszczeniu.